Viime viikkoina urheilijoiden syömishäiriöt ovat mediassa saaneet paljon näkyvyyttä, mikä on hyvä asia! Joku voisi väittää, että esimerkiksi voimistelijoiden rasvaprosenteista ja syömishäiriöistä on kirjoitettu jo liikaa. Itse en ole tätä mieltä. Asiaa pitää avata vieläkin enemmän, koska häiriintynyt syöminen on liian yleinen ongelma myös esimerkiksi kestävyyslajeissa.
Seuraava teksti on lyhyt herättely urheilijoiden parissa toimiville henkilöille siitä, että kannattaa kahdesti harkita, mitä urheilijan painosta sanoo, vai onko pakko sanoa mitään. Jokainen valmentaja ja huoltaja on osaltaan vastuussa siitä, pysyykö urheilijoidemme kehonkuva ja syömiskäyttäytyminen terveenä ja urheilua tukevana. Tämä teksti perustuu puhtaasti omiin kokemuksiini ja näkemyksiini. Ensi vuoden puolella minulla on myös tilastollista faktaa asian taustalle. Aiemmin olen kirjoittanut syömishäiriöistä esimerkiksi täällä ja täällä. Kannattaa tutustua näihin teksteihin, jos asia yhtään enempää kiinnostaa.
Törmään urheilijoiden häiriintyneeseen syömiseen sekä tutkimustyöni että valmentamisen kautta. Kuluneen vuoden aikana olen yrittänyt auttaa häiriintyneestä syömisestä kärsiviä, itselleni tuttuja ja tuntemattomia urheilijoita niin paljon, että hirvittää. Uusia tapauksia tulee koko ajan lisää – lajista ja sukupuolesta riippumatta. Tuttu urheilijani totesi äskettäin, että hänestä alkaa tuntua, että suurin piirtein jokainen kilpaurheilua harrastava nainen kärsii jollain tavalla häiriintyneestä kehonkuvasta ja syömisestä. Tiedän, ettei hän onneksi ole ihan oikeassa, mutta välillä tuntuu, että on pelottavan lähellä totuutta.

Valmentajat ja huoltajat
Syitä syömisen ja kehonkuvan häiriintymiseen on paljon, mutta valitettavasti yhä edelleen yksi tyyppiesimerkki on tässä: valmentaja huomauttaa urheilijalle, että painoa pitäisi olla pari kiloa vähemmän, tai rasvaprosentin pitäisi olla pari yksikköä pienempi. Näitä valmentajia löytyy joukostamme todella paljon. Valitettavasti. Miksi muuten valtaosa niistä urheilijoista, joiden kanssa olen jutellut ja joilla on selviä haasteita syömisen kanssa, tuo ilmi keskustelun aikana sen, että ongelmat syömisen kanssa alkoivat valmentajan sanomisesta. Sen ei tarvitse olla isokaan juttu, ohimenevä, vitsiksi tarkoitettu heittokin voi riittää laukaisemaan ongelman. On myös turha ajatella, että esimerkiksi kaikille pojille voi näistä asioista heittää enemmän vitsiä kuin tytöille, ne on kovia äijiä ja tajuaa kyllä. Eikä tajua – ihan yhtälailla poikien ja miesten kehonkuva ja syöminen voi häiriintyä, jos sitä alkaa kommentoimaan.
Urheilijan rasvaprosentista on kirjoitettu viime viikkoina niin paljon, että siihen liittyen löytyy hyviä tekstejä muualtakin, esimerkiksi Patrik Borgin blogista täältä. Haluaisin vielä herättää valmentajat miettimään, että eivät ne kilot ja prosentit ole kaikki kaikessa. Rasvaprosenttihan voi heittää monta yksikköä mittaustavasta ja paikasta tai mittaajasta riippuen. Painokin vaihtelee luonnostaan jonkin verran päivästä toiseen. Mahdollisimman kevyt urheilija ei aina ole se paras urheilija. Jo parin kilon pudottaminen valmiiksi kevyestä kropasta voi johtaa siihen, että sairastumisia ja loukkaantumisia tulee enemmän ja suoritustaso romahtaa. Tukeeko se sitten sitä, että juoksuaskel olisi kevyempi ja juoksutesteissä tulisi uusia ennätysaikoja, niin kuin moni valmentaja on urheilijoilleen sanonut. Enpä usko.
On pelottavaa kuulla, että monet nuorista naisurheilijoistamme vertaavat itseään ja omaa kehoaan maailman huippuihin ja yrittävät väkisin päästä näihin mittoihin, vaikkei se ole heidän kohdallaan välttämättä edes mahdollista. Tätä tehdään sillä kustannuksella, että treeneissä ei enää jakseta, kun lautaselta jäävät pois hiilihydraatit. Voima ei myöskään enää tartu kroppaan, kun energiaa ei ole riittävästi. Kuukautiskierto häiriintyy, mutta sen ongelmia ei osata nähdä ajoissa, vaikka on sanomattakin selvää, että kun elimistön hormonitoiminta on sekaisin, ei elimistö voi toimia normaalisti ja edesauttaa urheilussa menestymistä. Paino kyllä putoaa aluksi, kun kehosta lähtee nestettä ja muutenkin urheilija voi kokea, että nyt kulkee entistä paremmin, mikä johtaakin helposti siihen, että ruuvia kiristetään entisestään ja syömisestä tulee entistä kontrolloidumpaa.
Valmentajien ja huoltajien on hyvä seurata, miten urheilijat ryhmässä puhuvat painoon liittyvistä asioista ja tarvittaessa viheltää peli poikki ajoissa. Kannattaa myös sivusilmällä seurata, miltä heidän lautasensa näyttää. Lautanen voi näennäisesti olla täynnä – pelkkää energiaköyhää salaattia. Oma esimerkki ja normaali suhtautuminen syömiseen ja painoon on myös ratkaisevan tärkeää.
Sosiaalinen media
Sosiaalinen media vaikuttaa nykyään todella paljon ulkonäköpaineisiin – sukupuolesta ja urheilutaustasta riippumatta. En käsittele tässä sitä, kuinka esimerkiksi Instagram antaa suhteellisen vääristyneen ja silotellun kuvan kenen tahansa elämästä. Jos siihen osaa suhtautua oikein, ei kuvien lataamisessa ja katselussa ole mielestäni mitään väärää. Jos puolestaan sokeasti uskoo, että kaikki muut ovat kevyempiä ja kauniimpia ja pärjäävät paremmin urheilussa ja elämässä, on kovaa vauhtia menossa metsään.
Nostan tähän kuitenkin esille ihan toisen some-kanavan. Nimittäin Facebookin erilaiset ryhmät tai uutisten kommentit. Tämä nimittäin oli pääsyy siihen, miksi koko tekstin kirjoitin. Sairaslomalla on ollut liiankin paljon aikaa lukea netistä enemmän tai vähemmän järkeviä uutisia, välillä myös kommentteineen.
Yhtenä päivänä törmäsin Facebookin Hiihtokeskustelu-palstalla seuraavanlaisiin kommentteihin ja järkytyin. Järkytystä lisäsi se, että en tuttavapiiristäni todellakaan ollut ainoa, joka näihin kommentteihin oli kiinnittänyt huomiota. Juteltiinkin erään urheilijan kanssa siitä, että on ihan käsittämätön tilanne, että tällaista tekstiä lauotaan julkisesti. Käviköhän mielessä, että kyseiset tekstit voivat vaikka vaikuttaa jonkun nuoren urheilijan jo muutenkin herkkään kehonkuvaan tai syömiskäyttäytymiseen? Vastaavia kommentteja löytyy iltapäivälehtien kommenttipalstoilta suuria määriä. Miksi urheilijoitakin pitää esineellistää, voisiko ulkonäön sijaan keskittyä itse urheiluun? Ja ihan oikeasti, poskien muotoko kertoo urheilijasta kaiken?
Hiihtokeskustelun (yleensä ihan asiallinen sivusto) kommentit hieman lyhennettyinä, mutta kirjoitusvirheineen. Vaikka nämä ovat vain yksittäisen henkilön kommentteja, on vastaavia tekstejä netissä ihan liikaa. Itse en tekstien sisältöä allekirjoita.
”Sileän hiihtäjät vois tosiaan ottaa mallia Kaisasta miten vapaata hiihdetään! Kaisassa ei oo grammaakaan ylimääräistä ihan toista kuin sileän pullaposket!”
”Jos Pärmäkoski pudottais painoaan niin kulkis kovempaa kuin nykyisen ruhon kanssa..Björgen oli jämäkkä mutta siinä kyse lihaksista pyöreät pullaposket kertovat ylimääräisestä rasvakudoksesta!”
”Vaikka on eka kisa niin näyttää valitetavasti sen etteivät nuoret naiset ole kehittyneet yhtään…sen kyl näkee jo naamasta, suomalaisilla pyöreät pullaposket …norskit näyttää enempi ajokoiralta ja kulku sen mukaista…se että Ritu suomalaisten vertailussa noin yläällä ei valitettavasti kerro vanhan ruovan hyvyydestä vaan toisten heikkoudesta!”
Jatkossa pitäydyn kaukana iltapäivälehtien kommenttiosioista ihan vaan oman mielenterveyteni kannalta. Toivottavasti urheilijat sen tekevät jo. Toivottavasti urheilijoiden rasvaprosentti-, paino- ja syömishäiriökeskustelu asiallisessa mediassa ei hetkeen laannu, niin paljon on vielä tehtävää. Huippu-urheilijatkin ovat ihmisiä ja on tärkeää, että he pysyvät fyysisesti ja psyykkisesti mahdollisimman hyvässä kunnossa. En halua, että joudumme menettämään enää yhtään enempää lupaavia urheilijoita sen takia, että he eivät voi olla tyytyväisiä vartaloonsa ja matkalla kohti unelmiensa peilikuvaa menettävät terveytensä.
13.12.2018 at 22:27
Hyvä teksti ja aiheellista pohdintaa. Toivoisin itse enemmän kuitenkin näkökulmaa siihen, miten painonhallintaa voi urheilussa tehdä terveellä tavalla. Minusta tuntuu, että vastakkain ovat kaksi puolta: ne, joiden mielestä painosta ja ulkonäöstä saa huomauttaa, ja ne, joiden mielestä se ei ole mitenkään oleellista urheilun kannalta.
Tosiasia on kuitenkin se, että monissa urheilulajeissa kehonkoostumus tai jopa pelkkä paino näyttelee tärkeää roolia (esim. kamppailulajit, purjehdus, voimistelu vain muutaman mainitakseni). On harmillista, että etenkin ravitsemusasiantuntijat tuntuvat kollektiivisesti ottavan sellaisen kannan, että painokeskustelu urheilussa tulee lopettaa. Voisimme sen sijaan alan ammattilaisina miettiä, miten edistämme terveyttä painonhallintaa ja annamme työkaluja niin valmentajille kuin urheilijoillekin tämän asian käsittelyyn.
Meidän tehtävämme on mielestäni tukea urheilijan hyvinvointia ja menestystä, mutta samanaikaisesti myös ennaltaehkäistä syömiskäyttäytymisen ongelmia. Ei sulkea silmiämme koko asialta ja kieltää sitä, mitä tapahtuu urheilussa joka tapauksessa.
TykkääTykkää
13.12.2018 at 22:43
Hyviä pointteja Laura ja olen monista noista samaa mieltä kanssasi. Tässä tekstissä minulla ei kuitenkaan ollut aikomustakaan ottaa noihin asioihin sen suuremmin kantaa, vaan tekstissä on ihan puhtaasti kaksi näkökulmaa: miten valmentajien ikävät sanomiset tai somen tyhmät kommentit voivat vaikuttaa urheilijoihin. Ja omissa teksteissäni näkökulmat tulevat lähes aina kestävyysurheilumaailmasta. Ei painokeskustelua ole pakko kokonaan lopettaa, mutta jos painosta ei ole pakko puhua, en näe mitään syytä, miksi sitä pitäisi korostaa (esim. juuri kestävyyslajeissa, jotka eivät ole painoluokkalajeja). Silti urheilijoiden puheista heijastuu tietty kilomäärä, johon he tähtäävät, koska huiputkin painavat sen verran. Siinä taas ei ole mitään järkeä, kun ei tosiaan puhuta lajeista, joissa täytyisi painaa täsmälleen tietyn verran.
TykkääTykkää
14.12.2018 at 08:23
Lisäksi on ehkä hyvä muistaa se, mistä keskustelu alun perin lähti, eli voimistelun lajikulttuurista ja kehnosta valmennusosaamisesta. Voimistelu nimenomaan on laji, jossa maailman huipulla kehon koolla ja koostumuksella on merkitystä – siispä voisimme ammattilaisina keskittyä siihen, miten tuo alunperin esille nostettu väärä tapa puuttua painoon saataisiin muutettua oikeaksi.
TykkääTykkää
14.12.2018 at 12:29
Tämä teksti sai osittain kimmokkeen voimistelukeskustelusta, mutta suurin syy oli tuoda kestävyysurheilusta kiinnostuneille lisätietoja häiriintyneestä syömisestä ja siitä, miten se on näyttäytynyt minulle viime aikoina. Tämä on jatkoa niille syömishäiriöteksteille, jotka olen kirjoittanut aiemmin, jo silloin, kun aihetta ei mediassa vielä kovinkaan paljoa oltu käsitelty. En siis tässä tekstissä enkä näissä kommenteissa ota kantaa voimistelijoiden kehonkoostumukseen. Kestävyysurheilusta uskallan väittää, että urheilijan suorituskyky on kehonkoostumusta ja kokoa ratkaisevampaa.
TykkääTykkää
15.12.2018 at 22:40
Tietenkin näin on joka lajissa, mutta suorituskyky voi joissain lajeissa toisaalta olla myös osittain riippuvaista kehon koostumuksesta ja painosta (esim. hyppypainotteiset lajit). Tämän vuoksi emme voi huippu-urheilusta puhuttaessa mielestäni sivuuttaa kehon koostumuksen merkitystä vetoamalla kehopositiivisuuden aatteisiin (mitä noin muuten kannatan erittäin voimakkaasti) . Monessa tilanteessa painolla ja kehon koostumuksella on merkitystä myös loukkaantumisriskin kannalta. On lisäksi huomionarvoista, että voimme asiantuntijoina osoittaa painokeskustelulla selkeää huolta myös urheilun alipaino-ongelmia kohtaan. On sääli, että painokeskustelu tulkitaan niin monesti ylipainon tai ulkonäön tarpeettomaksi kommentoimiseksi. Terveellä ja avoimella keskustelulla sekä tietoisuudella lajispesifisistä kehotyypeistä voimme tehdä myös paljon hyvää, mikä usein jätetään täysin paitsioon näistä aiheista puhuttaessa.
TykkääTykkää